Review - Ecoo Aurora Beats HTC Desire 820!
Performance90%
Accuduur75%
Design80%
Bouwkwaliteit85%
Features95%
Prijs100%
90%Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)
0%

De Ecoo Aurora is een budget toestel met, als je de spec’s mag geloven, flinke spierballen. Het toestel is voorzien 2GB RAM, 16GB ROM, een full HD scherm en niet te vergeten de MT6572 SOC op 1.7 GHZ. Hoog tijd om dit toestel eens te reviewen.

Bestellen in China

Zoals sommige misschien wel weten bestel ik graag het e.e.a in Chinese webshops. Dit toestel heb ik met geluk gekregen als review sample van de webshop Coolicool. Het gereviewde toestel is in het wit, ik denk dat een hoop mensen de kleur zwart wat mooier vinden. Mocht je na het lezen van deze review interesse hebben in het toestel dan hebben ze een mooie couponcode.

Inleiding

Voorheen zag je 5.5 inch modellen vooral in de high end segment lijn van bekende merken. Echter in China floreert een geheel eigen markt met wat minder bekendere merken. Het merk Ecoo is daar één van. (Ecoo is verbonden met Elephone. Of het een rebrand of dochteronderneming van Elephone is mij onduidelijk.) Ook HTC is zijn koers aan het veranderen aan bied ook budget toestellen aan, echter zijn deze toch nog het dubbele of meer in meer prijs in vergelijking met de “Ecoo Aurora”.

Dit toestel viel mij op door de nieuwe SOC die gebruik werd en het ruim bemeten geheugen voor een laag bedrag. Ik heb een review sample aangevraagd en had dit keer geluk ook daadwerkelijk één te mogen ontvangen.

Materiaal en Design

De camera sensor kan je niet missen. Er zit een rood randje om héén. Bij de donkere modellen staat dit wel stoer, bij de witte iets minder. Ieder zijn eigen smaak, maar in mijn ogen had dit bij het witte toestel niet gehoeven. Ik heb dit toestel enkele weken nu in gebruik en eerlijk gezegd valt het mij niet eens meer op.

Het toestel is groot. 5,5 inch klinkt niet bijzonder, maar eenmaal in je handen heb je het gevoel een tablet vast te pakken. Bovenaan het toestel kan je de sensors zien zitten. Vier zwarte ronde cirkels. Een notificatie LED, Proximity sensor en een frontcam. Onderaan het toestel prijken drie knoppen De bekende menu butten, back button en een grote knop in het midden. De knop in het midden is niet alleen een home button, maar ook een vingerafdruk scanner. Hierover later in deze review meer.

De zijkanten lijken van metaal. In eerste instantie had ik het niet in de gaten, maar toen ik de achterkant van het toestel er af haalde en het toestel van dichtbij bekeek zag ik dat het verf was. Het toestel heeft afgeronde hoeken en de achterkant heeft een lichte bolling. De achterkant is voorzien van een aparte textuur. Éénmaal in mijn handen ziet deze textuur er mooier uit als op de foto’s. Al met doet het uiterlijk mij denken aan een kruising tussen een oneplusone en een samsung toestel. De textuur op de achterkant zorgt ervoor dat vette vingers niet echt blijven hangen. Dat is erg prettig.

Het geheel voelt stevig aan en degelijk aan. Het logo in de kleur chroom maakt het geheel af.

Scherm

Het toestel is voorzien van een 1080P scherm. Ik was al wat langer op zoek naar een 1080P scherm, echter de meeste toestellen waren buiten mijn budget of was de prijs/prestatie verhouding in mijn ogen onvoldoende. Een 1080P scherm kost toch zeker wel het één en ander aan stroom en extra rekenkracht. Immers meer pixels moeten aangestuurd worden.

Het scherm is mooi om naar te kijken. Een film kijken is een genot. 1080P zorgt voor ontzettend veel detail. De kleurweergave lijkt goed. Leg ik het toestel naast een elephone p6000 dan valt mij op dat het scherm iets meer een gelere tint heeft. Wit is nog steeds wit. Het valt alleen op als ik de twee toestellen naast elkaar leg. Vergelijk ik het toestel met een iphone 4 van mijn collega dan valt die gele tint geeneens op. Ook bij de Nexus 7 2013 welke volgens hardware.info een subliem scherm heeft zijn de kleur verschillen niet of nauwelijk op te merken. In mijn ogen is de kleurweergave ook goed. Het scherm is voldoende helder.

De scherpte van een toestel wordt aangegeven met de term Pixels Per Inch. Afgekort als PPI. De term retina ken je wellicht ook van Apple. Het scherm heeft een ppi van 400. Op een vierkante inch kan het toestel 400 pixel kwijt. Dit is meer als genoeg. Ik kan met het blote oog géén individuele pixels waarnemen. Een navigatie ap geeft de kaarten ontzettend scherp weer en wanneer je het internet op gaat zullen details niet wegvallen.

Het toestel is overdag in de zon goed te gebruiken. Helaas is het de laatste tijd nogal bewolkt, ik gok dat in de zomer het scherm ook nog steeds goed af te lezen is.

MT6752 VS MT 6732

De MT6752 is één van de nieuwe parade paardjes van mediatek. Mediatek heeft een nieuwe lijn SOC’s geïntroduceerd en deze is er één van. Deze nieuwe lijn producten bestaat uit de mediatek mt6732, mt6752 en de mt6795.

Je zou kunnen zeggen dat de meest populaire soc van 2014 mediatek waarschijnlijk de mt6582 was. Prima prestaties voor een budget prijs. De meeste spelletjes liepen op deze SOC en android functioneerde soepel. De MT6732 moet hiervan de vervanger zijn. De MT6752 welke deze telefoon bezit lijkt enorm veel op deze SOC. Echter zijn er 8 cores aanwezig in plaats van 4.

Zoals gezegd lijken de mt6732 en de mt6752 enorm op elkaar. De cores van beide soc’s zijn gebaseerd op het ontwerp van ARM genaamd “Cortex A53”. De “Cortex A53” is de opvolger van de “Cortex A7” core welke je kan vinden in de mt6582. De “Cortex A53” is een energiezuinige core met de nodige snelheidsverbeteringen. Bij deze core is de overstap gemaakt van 32 bit naar 64 bit.

Van de “Cortex A53” is er ook een snellere variant genaamd “Cortex A58” In de mt6795 vind je de “Cortex A58” terug i.c.m. met de “Cortex A53”. 4 Snellere A58’s i.c.m. energiezuinige A53’s. De MT6752 heeft deze combi niet, maar gewoon 8 “A53” cores, welke ook krachtig zijn.

De MT6732 en de MT6752 hebben samen ook nog een gemeenschappelijke deler namelijk de GPU. Het grafische gedeelte wordt bij deze twee verzorgd door de Mali T760. Bij de mt6752 is de gpu wel iet of wat hoger geklokt, namelijk 600 MHZ ipv 500mhz.

De MT6752 lijkt enigzins op de snapdragon 615 welke je vind in de HTC Butterfly. Verderop in deze review gaan we deze twee toestellen ook met elkaar vergelijken.

Ecoo Aurora VS Google nexus 7 2013 VS HTC Butterfly

Genoeg technische blabla. Persoonlijk vind ik het veel interessanter om te kijken wat zo’n soc nu in de praktijk doet. Wat voor een verwachtingen kan ik van het grafische gedeelte hebben. 1080P op een budgettoestel, loopt dat wel vloeiend? Om hier wat zinnigers te kunnen zeggen wil ik dit toestel met een tweetal populaire toestellen vergelijken. Ik hoop op deze manier een referentiekader te kunnen schetsen waarin je de prestaties van dit apparaat kunt plaatsen. Ik heb gekozen voor een apparaat wat al een tijdje meegaat en iedereen mee bekend is en een nieuwe toestel waar tweakers laatst een mooie review van heeft geschreven.

Met de Google Nexus 7 zullen de meeste mensen wel bekend mee zijn. Het toptoestel van eind 2013 / begin 2014 met een ongeëvenaarde prijs. De meeste mensen zullen er wel mee bekend zijn en tweakers heeft er een uitgebreide review over gemaakt http://tweakers.net/reviews/3147/de-nieuwe-nexus-7-de-beste-kleine-tablet.html.

De HTC Desire 820 heb ik zelf niet in bezit. Ik zal de vergelijking maken op basis van de review van tweakers. Deze kan je vinden op http://tweakers.net/reviews/3882/2/htc-desire-820-grote-telefoon-voor-de-gewone-beurs-hardware-en-prestaties.html. Het leek mij leuk deze twee toestellen te vergelijken. Beiden zijn het 5,5 inch toestellen met een wat krachtigere SOC voor mensen die wat minder diep in de buidel kunnen tasten.

Mijn eerste indruk was positief. Ik heb de 3D benchmark gedraaid van 3D mark. Ik zal niet zeggen dat dit de beste benchmark is, maar ik was wel enigszins verbaasd over de prestaties van het apparaat. De 3D demo van deze benchmark lijkt op de Aurora net zo soepel te lopen als op mijn nexus 7 2013. Persoonlijk had ik dat niet verwacht.

De HTC Desire 820 heb ik zelf niet in bezit, ik zal zelf dus een vergelijking moeten maken met de gegevens van tweakers en de database van tweakers. Hier was ik wederom verbaasd om de prestaties die het apparaat had geleverd. De aurora heeft 10661 punten waar de htdc Desire 820 9463 punten heeft. Dit is uiteraard geen verschil van dag en nacht, ware het niet dat de gemiddeld smartphone met een mediatek soc significant lager geprijsd is als een A-merk telefoon met een snapdragon soc. Uiteindelijk produceert de aurora 15fps bij de GFXBench T-Rex HD – offscreen test dezelfde waarde als de Desire 820.

Hieronder zal ik de precieze resultaten uitéénzetten en het géén op beeld zetten, zodat je zelf een conclusie kan trekken. Ik heb ook geprobeerd de resultaten te verwerken van devices die ik al heb.

Software

Het toestel beschikt over een kale versie met android. Wel zijn er twee handige apps op dit toestel. De app genaamd “Direct” heeft handige opties gericht op de proximity sensor. Helaas werkt die sensor niet goed en zorgde deze voor problemen waar ik nu om kon lachen, maar toen niet. Het toestel ging uit zichzelf muzieknummers skippen. Bij het openen van een contact werd deze direct (ongevraagd dus)  gebeld. Met de app sensorbox zag ik dat er totaal geen afstand meer wordt gemeten vanaf deze sensor. Ik ga er vanuit dat er ook toestellen zijn waarbij de proximity sensor wel werkt. Daarom even een opsomming wat je normaal gesproken kan met deze app.

 • SMS direct call (open een sms, houd de telefoon tegen je gezicht en de persoon wordt direct gebeld.)
 • Contact direct call (open een sms, houd de telefoon tegen je gezicht en de persoon wordt direct gebeld.)
 • Swing answer
 • Gesture paging (werkt alleen in de stock launcher)
 • Gesture camera
 • Gesture music
 • Gesture browse pictures

Overigens is het wel jammer dat deze app niet standaard verwerkt is in het instellingen menu van android.

In het instellingen kom je onder de optie toegankelijkheid een menu smartwake tegen. Wanneer je scherm uit is kan je een symbool tekenen op het scherm, wanneer het toestel een app open bijbehorend bij het symbool. Dubbel tikken op een scherm wat uit zorgt ervoor dat het scherm weer “wakker” wordt.

Overige opties van deze functie:

 • Double click to light up screen
 • Slide upward to unlock
 • Draw C to wake dialer
 • Draw M to play songs
 • Horizontal slide to change over music (Erg fijn! Je hoeft je telefoon niet te unlocken)
 • Slide downward to photograph
 • Draw O to wake qq
 • Draw W to wake wechat
 • Draw Z to wake MMS
 • Draw Z to open torch
 • Draw V to wake video player

Vingerafdrukscanner

fingerscanner ecoo auroraMisschien zijn we nu wel aangekomen bij het meest bijzondere onderdeel van deze telefoon. De vingerafdrukscanner was een onderdeel waar ik van te voren eigenlijk al een beetje sceptisch over was. Ik zag er het nut niet zo van in en betwijfelde het functioneren ervan. Mijn verwachtingen waren onterecht. Het werkt best goed eigenlijk na een beetje oefenen. Het is een makkelijke en praktisch manier van ontgrendelen van je telefoon. En wellicht ook veiliger, immers niemand die je ontgrendelingspatroon of pincode kan afkijken.

De vingerafdrukscanner heeft een dubbele functie. Het ziet eruitals een knop en werkt ook op deze manier. Het is een grote Home button en kan ook gebruikt worden om het scherm aan te zetten.

Één punt kan ik je helaas geen antwoord opgeven. In hoeverre wordt er betrouwbaar met je vingerafdruk omgegaan? (Aluhoedje)

Geheugen

Het toestel is voorzien van 2GB ram geheugen en 16GB rom geheugen. Je hebt hierdoor de mogelijkheid om wat meer apps op de achtergrond te laten draaien. 16GB rom geheugen is best aardig, wat je ook nog eens kan uitbreiden met een sd kaartje. Genoeg ruimte om je muziek, apps en spellen te installeren. Games nemen tegenwoordig steeds meer geheugen in, immers heeft android games als Candy crush toch wel een beetje achter zich gelaten. Uitgebreide levels en 3D effecten vind je terug in de games van nu. Met 16GB ben je alvast een beetje voorbereid op de toekomst. Doe je het wat rustiger aan met het installeren van apps en games kan je er zelfs nog een film makkelijk op kwijt.

Op geheugen wilt nog wel eens bespaart worden. Dit is iets wat je als gebruiker natuurlijk niet wilt. Bij de Ecoo Aurora lijkt dit niet zo te zijn. Hieronder de benchmarkresultaten.

Camera

De camera weet mij niet te overtuigen. Ik had dat eigenlijk ook wel enigszins verwacht. Wel moet ik hierbij opmerken dat de kwaliteit van de foto’s wel net ietsjes hoger zijn als de meeste budget toestellen uit China. Bij budget toestellen als deze word er toch wel altijd bezuinigd op dit onderdeel, immers concessies moeten er gemaakt worden. Ook worden de aangegeven megapixels geïnterpoleerd. De waardes die op een toestel zijn aangegeven zeggen dan eigenlijk ook niet zoveel. Dat wil niet zeggen dat de camera onbruikbaar is. Skypen is géén probleem, mits je geen hoge eisen stelt. Even snel een foto zetten op facebook of een foto maken voor iets wat je simpelweg niet wilt vergeten is altijd fijn. Met deze camera is dat wel mogelijk. Wel mist het het detail wat een echte camera heeft. Hieronder een aantal voorbeeld afbeeldingen, zodat je zelf je oordeel kan vellen.

Conclusie

Ecoo levert met de aurora een bijzondere telefoon. Er is veel moeite gedaan om voor een lage prijs een product te leveren met veel mogelijkheden. Denk hierbij aan een vingerafdrukscanner. Hoewel het ontwerp het niet het meest spannende is valt het voornamelijk op door zijn spec’s. Een telefoon in deze prijsklasse met mid-range hardware en een Full-HD scherm is bijzonder. Het Full-HD scherm is enorm pluspunt van het toestel en geeft een high end ervaring. De batterij gaat een dag mee. Ik heb het toestel met veel plezier kunnen gebruiken. Het is jammer dat de proximity sensor en de kompas functie niet 100% werken, echter heb je er niet veel last van en persoonlijk mis ik het niet. Voor een fractie van de prijs van HTC Desire 820 krijg je een telefoon die vergelijkbaar presteert. Het is afwachten wanneer de Android 5.0 update binnenkomt, zodat men ook gebruik kan maken van de 64-bit mogelijkheden van het apparaat.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.